· 

Gezonde pepernoten, jummie!

Zelf pepernoten maken, leuk! Maar dan natuurlijk een gezonde variant :)

Ik kwam verschillende recepten tegen op internet en had zelf ook al wel wat in m'n hoofd. Vaak weet ik wel wat voor ingrediënten je ongeveer moet gebruiken (dat is het voordeel als je vaker in de keuken staat om nieuwe recepten uit te proberen!) Uiteindelijk heb ik zelf een recept in elkaar geflanst, want als je alle recepten naast elkaar legt, lijken ze allemaal veel op elkaar. 

 

Deze gezonde kruidnoten zijn lactosevrij, zonder geraffineerde suikers en zonder tarwe.

 

Ingrediënten:

  • 120 gram speltmeel

  • 80 gram amandelmeel

  • 60 gram kokosbloesemsuiker (of andere gezonde vervanger van geraffineerde suiker)

  • 5 tl speculaaskruiden

  • 5 el kokosolie, vloeibaar

  • 2 -3 el plantaardige melk (noten-, soja-, rijst- of kokosmelk)

  • 1/4 tl zout

  • 5 druppels vanille extract

 

De bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.

  2. Meng het meel (beide soorten) met de suiker, speculaaskruiden en het zout in een kom.

  3. Voeg daar de kokosolie (vloeibaar!) en de vanille aan toe en meng goed door elkaar.

  4. Voeg vervolgens 1 el melk aan het deeg toe. Het deeg word dan wat plakkeriger zodat je er een mooie bal van kan vormen.

  5. Is het deeg nog te droog, voeg dan extra melk toe. Mocht het deeg per ongeluk te nat worden, voeg je nog wat extra meel toe.

  6. Kneed het deeg nog even flink met je handen en vorm er vervolgens kleine balletjes van die je iets plat drukt. Verdeel deze over de bakplaat.

  7. Zet het 15-20 minuten in de voorverwarmde oven, totdat de kruidnoten lichtbruin kleuren.

  8. Als ze uit de oven komen voelen ze nog wat zacht aan, maar als ze afkoelen worden ze vanzelf knapperig.

En dan lekker smullen!

 

Je kunt de kruidnootjes ongeveer een weekje bewaren in een luchtdichte trommel. Enjoy!

Reactie schrijven

Commentaren: 0